Gyakran ismételt kérdések

Az Eminent Technology készülékeket csatlakoztatni kell a hálózathoz?

Nem, az ET hangfalak nem igényelnek 230V-os feszültséget. Ezért nincs szükség transzformátorok és bonyolult áramkörök használatára, melyek elszínezhetik a hangot.

Az Eminent Technology LFT-8B nagyméretű, szélessávú hangsugárzó. Milyen méretű szobában szól jól?

Az LFT-8b nem különösebben igényes a szoba méreteire, akár egy 3 x 4 m-es helyiséghez is tökéletesen illeszkedik. Természetesen, mint minden hangsugárzó, ő is lineárisabban szól nagyobb térben és a falaktól távolabb felállítva.

Hogyan viselkedik az LFT-8b nagy termekben?

Egy pár LFT-8b tökéletesen elegendőnek bizonyulhat akár nagyzenekari művek valósághű hangerőn történő hallgatásához. Mivel több panelsugárzó (ellentétben a hagyományos kónuszos hangszórókkal) egymás mellett problémamentesen működik együtt, tovább növelhető a dinamika és a jelenlét érzet 2 pár hangszóró együttes használatával!

Hol van a legjobb hely az elhelyezésére?

Az ET hangfalak az átlagnál lényegesen kevésbé érzékenyek a hallgatási pozíciójukra. Mivel a mélysugárzó zárt dobozos kialakítású, nincs reflexnyílás, amely elszínezné a hangokat. Akár teljesen rá is lehet tolni a falakra, legtöbbször elegendő egy arasznyira elhúzva a hátsó faltól, de mint mindig, ezúttal is némi kísérletezéssel lehet eldönteni az optimális helyzetet. Mivel dipólus sugárzó (azaz oldalirányból gyakorlatilag nem szól), az oldalsó falak helyzetére még ennyire sem érzékeny.

Hogyan képes egy 20 cm-es hangszóróból ilyen rendkívüli mélytartomány reprodukálására?

Az Eminent Technology hangfalakban használt mélyhangszórókat a speciálisan a hibrid rendszerek igényeihez alakították és házon belül gyártották – mivel a kereskedelmi forgalomban nem kaptak megfelelőt. Tervezése során kitüntetett figyelmet fordítottak a mélyfrekvenciás átvitelére, a szükséges dobozméretre és a tökéletes integrálhatóságára. A basszus-sugárzó nagyon nehéz membránnal rendelkezik (100 gramm!). Mivel a jósági tényező alapvetően meghatározza a tranziens jelátvitelt, ez a nagy tömeg a rendkívül engedékeny felfüggesztéssel kombinálva kis dobozban is nagyon gyors működést tesz lehetővé.

Milyen erősítőt javasolnak hozzá?

A panelsugárzók viszonylag kis érzékenysége miatt minimum 75, maximum 200 wattos erősítőt javasolunk hozzá. Maximális hangnyomását (105 dB/m) 125 watt/8ohm esetén éri el, ennél nagyobb teljesítményre csak tartalékok miatt van szükség. Az erősítő stabilitását illetően nincsenek szigorú kritériumok, impedanciája kivételesen lineáris, minimuma 7 ohm, így akár jó minőségű receiverek is tökéletesen illeszkednek hozzá.

Az ET hangfalak teljes 3-utas hangszóró rendszerek. Lehet hallani a váltási pontokat?

Az LFT-8b keresztezési frekvenciái rendkívül mélyen (80 Hz) illetve magasan (10kHz) találhatók, így a fül számára kritikus 400 Hz – 4 kHz-es sávot (ahol szinte minden más hangfal tartalmaz keresztezési pontot) egyetlen hangszóró közvetíti. A reprodukált hang így ötvözi a szélessávú rendszerek precizitását és pontosságát a többutas hangfalak dinamikájával és mély-átvitelével.

Hogyan befolyásolhatom az elhelyezésen kívül mással is a kapott hangot?

A dobozok hátulján lehetőség van a magassugárzó szintjét 3 lépésben állítani (csökkenteni). Ezzel a megoldással mindenki a szobájához/személyes ízléséhet tudja alakítani a hang karakterét. Az elterjedt, bizonytalan és oxidálódó kontaktust tartalmazó kapcsolókkal szemben az Eminent Technology csavarozható villás csatlakozókat használ.

Használhatok-e kettős kábelezést vagy kettős erősítést?

Természetesen az Et hangfalak fel vannak készítve a mély és a közép/magas hangszórók külön meghajtására. Mind a két elterjedt módszer javíthat a minőségen, ennek mértéke minden különböző rendszerben más és más. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a kettős erősítés (bi-amp) nem növeli a hangerőt, előnye kizárólag a tisztább, precízebb hangzásban nyilvánul meg.

Illeszkednek a nagyfelbontású felvételekhez az Eminent Technology hangfalak?

Minden Linear Field Transducer magassugárzó jóval a hallható tartományon túl is lineáris frekvencia-átvitellel rendelkezik (50kHz-ig!), ezért külön super-tweeter nélkül is tökéletes partner a kiterjesztett frekvencia-tartományú felvételek hiánymenetes visszaadásához.

Igényelnek a rendkívül erős mágneses terek valamilyen külön odafigyelést?

Mint minden mágneses tér, ez is befolyásolhatja a szívritmus-szabályozók működését, aki ilyent visel, annak javasoljuk a minimum 1 méteres távolság tatását. Természetesen károsan hathat a régebbi TV-készülékek képére, vagy pl. a hitelkártyák mágneses információtároló részére.